Skip to main content

5

JUN

16:00

Pignora amoris

Otroci in otroštvo v antiki


Basic Info

June 5, 2023 at 16:00 to June 8, 2023 at 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizer: Društvo za antične in humanistične študije Slovenije


Description

Program | Povzetki

Vljudno vabljeni k sodelovanju pri 14. Grošljevem simpoziju, ki bo potekal od ponedeljka, 5. junija 2023, do četrtka, 8. junija 2023, v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani. Tokrat bo tekla beseda o otrocih (pri rimskih piscih pogosto poimenovanih pignora amoris, jamstva ljubezni) in širše o otroštvu v antiki.

Predavatelji naj bi predvidoma obravnavali materialne vire, na primer ohranjene igrače in predmete, ter status in vsakdanjik otrok, kot ju lahko rekonstruiramo iz materialnih in pisnih virov, prav tako pa upodobitve otrok v leposlovju in likovni umetnosti, z otroki povezano podobje v antični misli in še številne druge plati te široke teme.


Učitelj z učencema, nagrobni relief iz 2. stoletja, Trier, Rheinisches Landesmuseum (fotografija: Carole Raddato/Wikimedia commons)

Sodelujejo strokovnjaki s področij, ki jim je tema blizu: klasični filologi, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji, arheologi, pedagogi, sociologi, antropologi, filozofi, jezikoslovci in drugi.

Za posamezen prispevek je predvidenih 15 minut predavanja (sledi razprava). Izbor bo v obliki znanstvenih člankov objavljen v reviji Keria: studia Latina et Graeca (letn. 25, 2023).

Za vse dodatne informacije sta na voljo dr. Nada Grošelj in dr. Anja Ragolič po elektronski pošti.

Prisrčno vabljeni!
Organizacijski odbor Grošljevega simpozija:

  • Nada Grošelj
  • Marjeta Šašel Kos
  • David Movrin
  • Anja Ragolič
  • Domen Iljaš

***

O Grošljevem simpoziju in obravnavanih temah preteklih let >>>