Skip to main content

5

APR

17:00

Ptujska Panorama: Legijski tabor in antično mesto

Umetnine v žepu


Basic information

April 5, 2023 at 17:00 to April 5, 2023 at 18:30
Tehnološki park Ptuj, Vičava 1

Organizer: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta


Description

Vljudno vas vabimo, da se v sredo, 5. aprila 2023, ob 17. uri udeležite vodstva po arheološkem parku Panorama na Ptuju in predstavitve petindvajsete knjižice iz zbirke Umetnine v žepu, Ptujska Panorama: Legijski tabor in antično mesto, avtorice Jane Horvat.
Ob 17. uri se bomo zbrali ob vznožju Panorame, po griču z bogatimi arheološkimi najdbami pa nas bo popeljala dr. Jana Horvat, avtorica besedila za žepnico. Po ogledu nas sodelavci Tehnološkega parka Ptuj (Vičava 1, Ptuj) vabijo v prostore svoje stavbe tik pod Panoramo, kjer se bomo z gosti pogovarjali o novi publikaciji. V primeru slabega vremena bomo ob 17. uri pričeli s pogovorom v prostorih Tehnološkega parka Ptuj.

Panorama je bila v rimski dobi gosto poseljena, najpomembnejše odkritje pa je, da je bil v 1. stoletju prav tu legijski tabor, ki so ga doslej domnevali na desnem bregu Drave. V petovionskem legijskem taboru so se leta 69 zbrali vojaški poveljniki in podprli Vespazijana, ki si je prizadeval osvojiti cesarski naziv. Tacitovo poročilo o pomembnem dogodku je hkrati prva pisna omemba Petovione. Rimsko cesarstvo je propadlo, z njim tudi razkošne stavbe antičnega mesta, danes pa je Panorama oživljena kot dragoceno arheološko najdišče in kot priljubljen arheološki park.

Prisotne bo pozdravila predstojnica Umetnostnozgodovinskega inštituta ZRC SAZU, doc. dr. Mija Oter Gorenčič.
Urednica zbirke, izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki, se bo z gosti pogovarjala o arheološkem najdišču in nastajajočem arheološkem parku na ptujski Panorami.

Sodelovali bodo:

  • dr. Jana Horvat, ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo
  • dr. Anja Ragolič, ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo
  • dr. Andrej Magdič, ZVKDS OE Maribor
  • Aleksandra Nestorović, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož