31

MAJ

16:00

12. Grošljev simpozij / Ljubezen v antiki

Pretresel je Eros mi čute ko burja


Osnovni Podatki

31. maj 2021 ob 16:00 do 03. junij 2021 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator: Društvo za antične in humanistične študije Slovenije


Opis

Program | Povzetki

***

Z veseljem sporočamo, da bo Grošljev simpozij, dvanajsti po vrsti, organiziran tudi v letu 2021, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.

Zaradi izrednega zanimanja smo ga podaljšali za dan. Potekal bo od ponedeljka, 31. maja 2021, do četrtka, 3. junija 2021, v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani. Kot kaže, bo takrat že možno izvesti dogodek razmeroma normalno, torej v fizični prisotnosti občinstva (po načelu PCT), vsekakor pa se bodo referati tudi sproti snemali in v živo predvajali po YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=k8Rp_CGP-x8.

V okviru letošnjega, 12. Grošljevega simpozija je ponovno mogoče kupiti izbrane naslove prevodov iz klasičnih jezikov in strokovne literature. Kot vsako leto bodo te publikacije v tednu trajanja simpozija na voljo po simpozijskih cenah; sodelovalo bo več založb. Seznam s povezavami na spletne knjigarne založb je dostopen na dnu novice o simpoziju na oddelčni spletni strani Oddelka za klasično filologijo (https://ff.classics.si/2021/05/28/ljubezen-v-antiki-grosljev-simpozij-2021/).
Za pomoč pri naročilu se obnite na Domna Iljaša: domen.iljas@gmail.com ali pokličete 030 342 487.
V tiskani obliki bo cenik publikacij na voljo na simpoziju samem, kjer boste pri organizatorjih simpozija prav tako lahko naročili želene knjige.

Srečanje, ki bo imelo za moto Sapfine verze »Pretresel je Eros mi čute ko burja, ki plane v hraste na gori«, bo posvečeno načinom, na katere so ljudje v starem veku doživljali, vrednotili, razlagali in umetniško obravnavali erotično ljubezen.


Amor in Psihe na nagrobnem spomeniku iz Celeie (hrani Pokrajinski muzej Celje, inv. št. L 181)

K sodelovanju so vabljeni strokovnjaki s področij, ki jim je ta motiv blizu: klasični filologi, komparativisti, filozofi, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji, arheologi, sociologi, antropologi, muzikologi in drugi.

Za posamezen prispevek je predvidenih 15 minut predavanja (sledi razprava). Izbor bo v obliki znanstvenih člankov objavljen v tematski številki revije Keria: studia Latina et Graeca (letn. 23, 2021).

Za vse dodatne informacije sta na voljo dr. Nada Grošelj in dr. Marjeta Šašel Kos po elektronski pošti.

Prisrčno vabljeni – upamo, da v živo, v vsakem primeru pa po spletu!
Organizacijski odbor Grošljevega simpozija:
   Nada Grošelj
   Marjeta Šašel Kos
   David Movrin
   Anja Ragolič
   Domen Iljaš

O Grošljevem simpoziju in obravnavanih temah preteklih let >>>

 

POSEBNA PONUDBA V KNJIGARNI AZIL

V času Grošljevega simpozija bo v Knjigarni Azil na voljo posebna knjižna ponudba po znižanih cenah. Prijazno vabljeni na obisk!  SEZNAM