Skip to main content

Zaposleni ZRC SAZU v Deželi stečkov

Poročilo z arheoloških izkopavanj v Hercegovini
Datum objave: 05. julij 2023

Kar nekaj zaposlenih ZRC SAZU je te dni na terenu v bližini Bileće v Hercegovini, kjer v okviru projekta Dežela stečkov sodelujejo pri arheoloških izkopavanjih. Izkopavanja potekajo že tretje leto, tokrat se jih z ZRC SAZU udeležujejo: vodja dr. Saša Čaval, Luka Škerjanec (oba z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU), dr. Lucija Grahek, dr. Anja Ragolič in dr. Nina Caf (vse tri z Inštitua za arheologijo ZRC SAZU). Kot so povedali, raziskave potekajo na več lokacijah in na več ravneh: Saša Čaval ta čas nadaljuje raziskave ostalin domnevne cerkve med stečki v Milavićih, Lucija Grahek se je lotila kamnite prazgodovinske gomile v neposredni bližini najdišča Bunćići (ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine). Medtem ko se raziskovalci navdušujejo nad novimi spoznanji in najdbami z omenjenih najdišč, se veselijo tudi prihodnjih terenskih raziskav na doslej arheološko še neraziskani planini Morine nad planoto Nevesinje.

Na terenu so poleg zaposlenih ZRC SAZU dejavni še strokovnjaki in strokovnjakinje z raznih ustanov v BiH, denimo dr. Edin Bujak (Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze Sarajevo), dr. Adisa Lepić (Zemaljski muzej Sarajevo), Ljiljana Vručinić in Ljubica Srdić (Republiški zavod za varstvo kulturno-zgodovinske in naravne dediščine v Banjaluki) in mnogi drugi, recimo prof. dr. Krish Seetah (Univerza Stanford). Omeniti velja še dobrodošlo pomoč v obliki študentk in študentov, ki letos prihajajo z univerze v kalifornijskem Stanfordu, britanskem Readingu in Fakultete za humanistične študije v Kopru. V kratkem pa se jim bodo pridružili tudi študentje Univerze v Sarajevu.

Dogajanja na arheoloških izkopavanjih, tako strokovne vesti kot včasih tudi bolj prostočasne in temu primerno šaljive, lahko spremljate na Facebook in Instagram profilu Dežela stečkov, ki ju urejajo sodelujoči študentje.

Projekt Dežela stečkov je bil podlaga za projekt ERC z akronimom STONE, ki se bo pod vodstvom Saše Čaval začel izvajati spomladi prihodnje leto, več o njem pa smo že pisali tu.

Fotografija: izkopavanja v Milavićih.