Osnovni podatki
4. december 2018 ob 11:00 do 4. december 2018 ob 12:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Inštitut za arheologijo
Opis

Bela krajina v času starejše železne dobe je dolgo veljala za arheološko najbolj temeljito raziskano regijo, predvsem po zaslugi dr. Janeza Dularja. Med najpomembnejša železnodobna najdišča sodi tudi Podzemelj. Tamkajšnje najdbe so že konec 19. stoletja pritegnile pozornost številnih raziskovalcev, žal pa jih je le malo našlo svoje mesto v vitrinah Belokranjskega muzeja.

Namesto tega so danes na ogled v muzejih po svetu: najdbe izkopavanj vojvodinje Mecklenburške, recimo v muzeju Peabody v okviru univerze Harvard v Cambridgeu (Massachussetts, ZDA), najdbe izkopavanj pod vodstvom Josefa Szombathya pa v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju, manjši del najdb si je mogoče ogledati v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Med slednjimi je tudi izjemno pomemben grob z antenskim mečem, s pomočjo katerega je akademik dr. Stane Gabrovec opredelil začetno stopnjo železne dobe na širšem območju Dolenjske ter jo poimenoval kar stopnja Podzemelj. Najdišče, poimenovano Pezdirčeva njiva, je prvič omenjeno leta 1985 v Dularjevi arheološki topografiji Bele krajine. Tu poroča, da so ob gradnji nove ceste naleteli na keramične črepinje, domnevno ostanke žganega groba. Ker o odkritju ni bilo več znanega, najdbe pa so zavrgli, je najdišče Pezdirčeva njiva hitro zatonilo v pozabo. Toda ko je pred tremi leti prišlo do spremembe prostorskega načrta in je Pezdirčeva njiva, nekoč kmetijsko območje, postala zazidljivo zemljišče, so se zaradi načrtovane gradnje hiše tam spet pojavili arheologi. Zaščitna izkopavanja je v tesnem sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU izvedla ekipa Arheoterre d.o.o.


Izkopavanja na Pezdirčevi njivi

Izkopavanja, ki sprva niso obetala prelomnih odkritij, so dala presenetljive rezultate in razkrila izjemne najdbe. Te so pravkar prispele iz primarne konservacije, po zaključeni strokovni obdelavi (in znanstveni objavi) pa bodo predane Belokranjskemu muzeju v Metliki.

V torek, 4. decembra 2018 ob 11. uri bo v Atriju ZRC najdbe javnosti predstavila dr. Lucija Grahek, ki je sodelovala pri terenskih raziskavah.

Med najdenimi predmeti je tudi droben, a dragocen in zelo redek predmet.