Osnovni podatki
16. marec 2016 ob 11:00 do 16. marec 2016 ob 13:00
Zemljepisni muzej, Gosposka 16, Ljubljana

Organizator
Inštitut za arheologijo
Koroški pokrajinski muzej
Opis

Vljudno vabimo na predstavitev kataloga stalne razstave Sokličeva zbirka. Arheologija in numizmatika, ki bo v sredo, 16. marca, ob 11. uri v dvorani Zemljepisnega muzeja na Gosposki ulici 16.

Katalog je izdal in založil Koroški pokrajinski muzej iz Slovenj Gradca. Nastal je v sodelovanju tega muzeja z Narodnim muzejem Slovenije v Ljubljani in Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU.

Saša Djura Jelenko bo predstavila Sokličevo zbirko, Kramarškov grob, prvi in drugi katalog stalne razstave Sokličeve zbirke, fotografa, oblikovalca in prevod v angleščino. Andrej Šemrov bo govoril o zbirki novcev, ki šteje preko 400 kosov. Najstarejši je mali keltski srebrnik iz struge Savinje v Celju, najmlajši novci pa so iz časa po smrti župnika in zbiralca Jakoba Sokliča v letu 1972. Dragan Božič bo predstavil krive meče in stopnjo Podzemelj 2 po profesorju Gabrovcu, pri čemer bo pokazal tudi nekatere pomembne grobove, ki jih v katalogu ni omenil (iz Mengša in s Kapiteljske njive v Novem mestu), ter se dotaknil vprašanja znakov na plavutastih sekirah, kakor tudi bogatega okrasja na lončenini stopnje Podzemelj 2 (žlebljenje, bronasti žebljički in motivi kulture Basarabi).

Katalog (vsebina) bo naprodaj z 20-odstotnim popustom.

Po predstavitvi vas vabimo na sproščen pogovor ob kavi, soku in keksih.