Osnovni podatki
6. marec 2013 ob 18:00 do 6. marec 2013 ob 20:00
Predavalnica Zemljepisnega muzeja Geografskega inštituta ZRC na Gosposki 16

Organizator
Inštitut za arheologijo
Opis

Spoštovani,

lepo povabljeni na večer s temo Od poznorimskega alpskega obrambnega sistema do Rupnikove linije – dolga stoletja usodne meje na pragu Mediterana, ki ga pripravljamo ob izidu lanske številke Arheološkega vestnika (63, 2012) v predavalnici Zemljepisnega muzeja Geografskega inštituta ZRC na Gosposki 16 v sredo, 6. marca 2013, ob 18h.

Izhodišče za letošnjo predstavitev je članek o novčnem obtoku na prostoru poznorimskih alpskih zapor Claustra Alpium Iuliarum. Po kratki predstavitvi vsebine naše osrednje arheološke revije bo Jure Kusetič (Inštitut Ivan Michler) spregovoril o pomenu tega obrambnega sistema, mag. Marko Stokin (predsednik ICOMOS, Slovenija) pa o tem, zakaj ta neprecenljiva dediščina še ni na Unescovem seznamu, ter o arheološkem parku Ad Pirum (Hrušica) in njegovem turističnem potencialu.

Mag. Janko Boštjančič (direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki) bo predstavil utrdbene sisteme iz obdobja med obema svetovnima vojnama: Rupnikovo linijo na jugoslovanski strani in Alpski zid na italijanski, s poudarkom na utrdbi na Primožu nad Pivko. Uroš Košir (Center za preventivno arheologijo ZVKDS) bo predstavil utrdbene sisteme 20. stoletja v luči arheologije konfliktov.

Večer bosta moderirala prof. dr. Bojan Djurić in doc. dr. Matija Črešnar.

Vabljeni ste vsi, ki vas zanima nova številka naše osrednje arheološke revije in vam je mar za našo skupno dediščino (teme, ki jih osvetljuje, niso vedno »pravljica za lahko noč«), njeno preteklost, sedanjost in prihodnost.

Lep pozdrav,

Marjeta Šašel Kos