Osnovni podatki
11. oktober 2012 ob 17:00 do 11. oktober 2012 ob 19:00
Dvorana zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16, Ljubljana

Organizator
Inštitut za arheologijo
Opis

Inštitut za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti
vabi na predavanje

ORTOLFA in FRIEDERIKE HARL

LUPA IN AQUILEIA

The Stone Monuments of a Roman Metropolis on the Web

http://www.ubi-erat-lupa.org

Ubi erat lupa je prosto dostopna spletna zbirka rimskih kamnitih spomenikov (http://www.ubi-erat-lupa.org), ki trenutno vsebuje 20.500 spomenikov s 31.000 slikami in se dopolnjuje. Njene odlike so natančni najdiščni podatki, navezava na bibliografijo, odlične fotografije in najrazličnejše iskalne možnosti, kar vse omogoča poglobljeno raziskovano delo. Zbirka pa ima splošno kulturno vrednost, saj je uporabna tudi za laike, npr. na področjih izobraževanja in turizma.

Predavatelja in glavna avtorja zbirke Ortolf in Friederike Harl bosta predstavila kamnite spomenike iz Akvileje, ki sta jih z novimi fotografijami in z veliko požrtvovalnostjo prenesla na splet. Akvilejski spomeniki imajo še posebno vrednost za razumevanje slovenskega prostora v rimskem obdobju.

Ortolf Harl

Klasični arheolog in indogermanist. Med letoma 1973-2003 je bil vodja arheološke službe na Dunaju (Stadtarchäologe von Wien). Začetnik in vodja projekta Ubi erat Lupa.

Friederike Harl

Klasična arheologinja in umetnostna zgodovinarka. Nekdanja sodelavka zavoda za varstvo spomenikov na Dunaju (Bundesdenkmalamt in Wien).

 

Predavanje bo v angleškem in deloma v nemškem jeziku

Vljudno vabljeni!