17

JAN

13:00

GIS in prazgodovinske krajine: novi pristopi k modeliranju vidnosti in gibanjaOsnovni Podatki

17. januar 2023 ob 13:00 do 17. januar 2023 ob 14:00
Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU
Opis

Vabimo, da se nam 17. januarja 2023 ob 13ih pridružite v dvorani Zemljepisnega muzeja na Gosposki ulici 16 v Ljubljani. Dr. Zoran Čučković bo predstavil nove pristope k modeliranju vidnosti in gibanja.

GIS ali geografski informacijski sistemi so postali stalni spremljevalec arheologov, vendar njihov polni potencial ostaja večidel neizkoriščen. Sodobni trendi na tem področju so prehod od običajnih rešitev "na gumb" k bolj kompleksnim rešitvam, kjer arheologi oblikujejo algoritmične postopke.

V predavanju avtor obravnava nekaj bronastodobnih pokrajin iz Hrvaške, Francije in Danske. Osredotočil se bo na analizo vizualnih znakov prisvajanja krajin in na razporeditev pogrebnih spomenikov, zlasti grobnih gomil. Pokrajino si tako lahko predstavljamo kot gledališče, v katerem skupnosti uprizarjajo skupinske identitete ali družbeni status, kar se v kontekstu bronastodobnih družb nanaša na gradnjo monumentalnih utrdb, gradišč, in postavljanje grobnih gomil. Avtor uporabi kompleksno GIS analizo z namenom bolje razumeti oddana sporočila in s tem publiko, ki so ji bila ta sporočila namenjena.

O predavatelju

Dr. Zoran Čučković je krajinski arheolog in strokovnjak za GIS, ki dela na Univerzi Clermont Auvergne v Franciji. Osredotoča se na raziskovanje evropskih prazgodovinskih pokrajin od bronaste do železne dobe. V svojih raziskavah se posebej posveča problemu semiotizacije prazgodovinskih pokrajin, tj. kulturnih praks, ki so pokrajino osmislile ali razvile že obstoječe pomene. To vključuje geografijo pogrebnih pokrajin in prakse označevanja ozemlja. Aktivno sodeluje tudi pri razvoju algoritmov za prostorsko analizo, zlasti pri analizi vidljivosti, modeliranju mobilnosti in obdelavi podatkov lidar in je avtor enega najuspešnejših vtičnikov za QGIS. Trenutno je gostujoči raziskovalec na ZRC SAZU.