Osnovni podatki
18. februar 2014 ob 14:30 do 20. februar 2014 ob 18:00
Atrij Narodnega muzeja Slovenije

Organizator
Inštitut za arheologijo
The EAGLE Consortium
Opis

Inštitut za arheologijo, član konzorcija EAGLE, organizira delavnico z naslovom Current Practices and New Directions in Digital Epigraphy (Sodobne prakse in nove smeri digitalnega urejanja spomenikov z napisi). Med 18. in 20. februarjem bo potekala v atriju Narodnega muzeja Slovenije.
 
***
V četrtek, 20. februarja 2014, vas vljudno vabimo na javna predavanja v okviru mednarodne delavnice projekta EAGLE (Elektronski arhiv grških in latinskih napisov), ki je del Europeane, evropske virtualne knjižnice:

 

  • Ob 14.30: Ancient Inscriptions for Scholars and Citizens: The »Double-Soul« of the EAGLE Project (Antični napisi za strokovnjake in široko publiko: »dvojna duša« projekta EAGLE).
    Predavateljica prof. dr. Silvia Orlandi je profesorica antične zgodovine in epigrafike na univerzi Sapienza v Rimu; izdala je napise iz Koloseja. Ukvarja se tudi s popularizacijo antike (BBC). Je glavna koordinatorka projekta EAGLE.
  • Ob 15.15: Epigraphers, Encoders, Digital Classicists: Strategies for Teaching and Learning Digital Philology (Preučevalci napisov, zapisovalci v kode, digitalni klasiki: strategije za poučevanje in učenje digitalne filologije).
    Predavatelj Gabriel Bodard je epigrafik in papirolog, ukvarja pa se predvsem z digitalizacijo grških in latinskih besedil. Uči na King’s College v Londonu in je soizdajatelj več korpusov antičnih napisov. Ukvarja se tudi z antično religijo, magijo in geografijo.
  • Ob 16.00: Culture, Heritage and Creativity as Enablers of Cultural Identity, Social Inclusion and Economic Growth (Kako kultura, dediščina in ustvarjalnost vplivajo na kulturno identiteto, družbeno vključenost in ekonomsko rast).
    Predavatelj Sorin Hermon je doktoriral na univerzi Ben-Gurion v Negevu, na univerzi v Firencah se je ukvarjal z vizualizacijo kulturne dediščine, od leta 2008 pa je izr. prof. na Cyprus Institute v Nikoziji. Ukvarja se z digitalizacijo kulturne dediščine, modeli D3, zanima pa ga tudi prazgodovina Levanta.

***

Predavanja bodo v angleškem jeziku.