Osnovni podatki
21. januar 2016 ob 9:30 do 21. januar 2016 ob 17:30
Dvorana Zemljepisnega muzeja (Gosposka 16, Ljubljana)

Organizator
Inštitut za arheologijo
Projekt Ariadne
Opis

Inštitut za arheologijo in projekt ARIADNE vabita na
Delavnico arhiviranja digitalnih podatkov,
ki bo potekala v Dvorani Zemljepisnega muzeja na Gosposki 16 v Ljubljani v četrtek, 21.1.2016 od 9.30 do 17.30.

V okviru projekta ARIADNE (http://www.ariadne-infrastructure.eu) pripravljamo delavnico, na kateri bomo odgovorili na ključna vprašanja glede arhiviranja arheoloških digitalnih podatkov:

  • Kakšno je stanje v Sloveniji in kakšno drugod v Evropi?
  • Zakaj potrebujemo posebne postopke arhiviranja?
  • Kakšne podatke je smiselno arhivirati?
  • Kakšna oprema je potrebna?

Delavnico bosta vodili priznani strokovnjakinji Kate Fernie, direktorica družbe 2Culture Associates in Holly Wright, Archaeology Data Service UoY. Predstavitev je namenjena predvsem arheologom in ne zahteva posebnih predznanj saj temelji na prikazu praktičnih primerov in analizi primerov dobrih praks. Udeleženci bodo pridobili odličen vpogled v arhiviranje digitalnih podatkov in bodo s pridobljenimi znanji sposobni pripraviti osnovni načrt za upravljanje s podatki.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, za prevod v slovenščino bo poskrbljeno z individualnim konsekutivnim prevajanjem po potrebi.

Program (pdf)

***

Kate Fernie
je izkušena arheologinja specializirana za upravljanje s podatki, digitalne standarde in digitalizacijo na področju kulturne dediščine. Je direktorica družbe 2Culture Associates, managerka projekta LoCloud in vodja mreženja projekta CARARE ter sodelavka projekta ARIADNE. Kate Fernie je bila partnerica družbe MDR Partners kjer je bila med drugim managerka projektov PATHS, CARARE in DigCurV ter 3D ICONS. Med letoma 2004 in 2006 je bila ICT svetovalka številnih muzejev, knjižnic in lokalnih arhivov.

 

Holly Wright
je na Univerzi v Yorku magistrirala na področju arheoloških informacijskih sistemov in doktorirala na področju arheologije. Trenutno deluje kot managerka evropskih projektov pri "Archaeology Data Service (ADS)", nacionalnem arhivu arheoloških podatkov Velike Britanije (http://archaeologydataservice.ac.uk). Kot predavateljica in raziskovalka je specializirana za arheološko terensko risanje, vektorsko grafiko, vizualizacijo, spletno oblikovanje, spletne standarde in semantične mreže.

***

Utrinki z delavnice >>