Osnovni podatki
12. september 2014 ob 9:30 do 12. september 2014 ob 14:00
Ig

Organizator
Inštitut za arheologijo
Opis

V petek, 12. septembra ob 9:30 in ob 13. uri vljudno vabimo na ogled izkopavanj rimskodobnega grobišča na Igu pri tovarni KIG.

Dostop do najdišča je urejen mimo Konjeniškega kluba Cavallo


Dostop do najdišča

Vljudno vabljeni!

(V primeru dežja dan odprtih vrat odpade.)

***

Območje Iga je že stoletja znano kot pomembno rimskodobno najdišče. Številne so predvsem najdbe kamnitih nagrobnikov z napisi, vendar pa do sedaj nismo poznali natančne lokacije naselja in pripadajočih grobišč.

Ob predvideni izgradnji Logističnega centra ZRC SAZU na Igu so bili z arheološkim pregledom v mesecu maju odkriti ostanki prvega rimskodobnega ižanskega grobišča. Pri sistematičnih arheoloških izkopavanjih, ki so sledila in bodo predvidoma potekala do konca meseca septembra, je bilo izkopanih skupno 25 grobov. Gre za žgane, različno ohranjene grobove iz 1. In 2. stoletja n. št. Grobne jame so bile vkopane v geološko osnovo, grobovi pa so bili brez kakršnihkoli grajenih konstrukcij. Ob grobišču so bili odkriti tudi ostanki grobiščne ceste in ob njej postavljene večje grobne parcele. Od slednje so ohranjeni globoki drenažni temelji in tlakovanje, na katerem je bila najverjetneje postavljena grobna kapelica ali kamniti nagrobnik.


Panoramski pogled na grobnico